California food safety act: krok k přiblížení USA ke standardům EU

InfoPoradenstvíAktuální informace vloženo: 06. 02. 2024


V říjnu roku 2023 přijal stát Kalifornie zákon s očekávaným vlivem na potravinářský průmysl nejen ve Spojených státech, ale také s potenciálním globálním dopadem.

Zákon s názvem California food safety act, zakazuje použití několika přídatných látek doposud běžně používaných ve zpracovaných potravinách v USA. Zákon bude plně prováděn od ledna 2027 a lze předpokládat, že Kalifornie, již po několikáté, způsobí tímto změny i v dalších státech USA. Jednotlivé státy i výrobci potravin napříč zemí budou nuceni reagovat z důvodů obchodních nebo pro přesvědčení spotřebitelů.

Ve státu Kalifornie od ledna roku 2027 nebude možné prodávat potraviny s použitím následujících aditiv: betanin (E162), bromičnan draselný (E924a), bromovaný rostlinný olej (E443) a propylparaben. Pátou chemickou látkou na tomto seznamu měl původně být také oxid titaničitý, jeho zákaz byl však zvrácen mj. také proto, že podle stanoviska Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA je v současné regulaci bezpečný. Tři z uvedených aditiv byly v EU zakázány v roce 2008, pouze betanin (E162) je doposud možné používat na produkty s výjimkou. California food safety act je dalším krokem k přiblížení potravinářství Spojených států prostředí v EU. V současné době se v USA mohou tyto látky v potravinách používat na základě součásti federálního zákona o potravinách, lécích a kosmetických přípravcích FDA, která je známá jako pravidlo GRAS (Generally Recognized as Safe - Obecně uznávané jako bezpečné) - umožňující výrobcům používat látky a ingredience způsobem nebo v množství, které FDA dříve určil jako bezpečné. 

Vzhledem k velikosti trhu Kalifornie i pravděpodobnosti přijetí podobných regulací v dalších státech se očekává, že výrobci potravin zvolí cestu bez výroby ve více variantách složení.  Přestože zákon vstoupí v platnost až v roce 2027, očekává se, že spotřebitelé ve Spojených státech budou k produktům, které obsahují tyto látky, přistupovat s opatrností. Dalším faktorem ovlivňujícím přístup výrobců potravin je také zkušenost s plněním regulací pro trh EU a pro většinu z nich tedy i poměrně rychle dostupné technologie a alternativních přísad pro výrobu. 

K zákonu se aktuálně vyjadřuje řada potravinářských asociací, např. Národní asociace cukrářů (NCA) ve své reakci zdůrazňuje, že zákon zasahuje do stávajícího celonárodního regulačního systému a uvádí, že "nahrazuje jednotný národní systém bezpečnosti potravin směsicí nekonzistentních státních požadavků vytvořených legislativním rozhodnutím, které

Zpracovala: Tereza Černá, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C., tereza.cerna@mzv.gov.cz

logo Agrární komora ČR

Delegáti 32. sněmu, konaného dne 25. 5. 2023, v Olomouci,
opětovně zvolili za svého prezidenta,
Ing. Jana Doležala více zde

Informace/fotografie z akcí a vystoupení prezidenta
naleznete zde a názorový sloupek zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz
Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


+420 296 411 180
sekretariat@akcr.cz
Mapa jak k nám

Cookies
Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2024 - AK ČR | vyroba-www.cz