Dopady změn ve výživě a vystoupení Velké Británie z EU – zprávy z OECD

InfoPoradenstvíPotravinářstvíVýživa vloženo: 04. 03. 2022


25.2.2022 - V listopadu 2021 byl OECD publikován dokument zabývající se dopady vystoupení Velké Británie z EU, v lednu 2022 vydalo OECD také publikaci o potenciálním dopadu změn ve výživě na potravinové systémy.

Trade impacts of the Trade and Cooperation Agreement between the European Union and the United Kingdom

V souvislosti s odchodem UK z EU došlo ke zhoršení podmínek vzájemné spolupráce v nejrůznějších rovinách včetně podmínek vzájemného obchodu. Nová analýza hodnotí obchodní dopady tohoto kroku podle podmínek dohody uzavřené mezi EU a Velkou Británií a podle nejhorších scénářů pro střednědobý horizont analýza očekává reálný pokles HDP v EU na úrovni 0,6 %. Dopady se však budou v jednotlivých členských zemích EU výrazně lišit – nejvíce postižené by se dle těchto scénářů bylo Irsko. Ve střednědobém horizontu hovoří odhady o poklesu britského exportu o 6,3 % a importu o 8,1 %. Od 1. ledna 2021 neexistuje automatická rovnocennost evropských a britských pravidel a zatím neexistuje ani dohoda, jak snížit zátěž spojenou s SPS kontrolami, které EU plně zavedla od 1. 1. 2021, zatímco Velká Británie pouze některé postupně v průběhu loňského roku. Vzájemná dohoda sice zajistila, aby domácí normy výrobků a technické předpisy pro několik vysoce regulovaných odvětví (např. bioprodukce, vinařství, farmacie) byly i nadále založeny na stejných mezinárodních referencích, ale pro širší průmyslové zboží dohody o vzájemném uznávání neexistují. Z důvodu netarifních opatření vykazují vyšší očekávaný nárůst obchodních nákladů vedle dopravních prostředků, textilu a oděvů též zemědělská a potravinářská produkce.


Potential impact of dietary changes on the triple challenge facing food systems

Odhady vývoje světové populace hovoří o cca 10 miliardách lidí kolem roku 2050. Dochází ke zvýšené spotřebě potravin na obyvatele (spojené často se zvýšenými environmentálními riziky) a ke změnám ve výživových vzorcích populace (stále více se konzumují kalorické potraviny náročnější na zdroje, jako jsou živočišné produkty a zpracované potraviny). Současně v roce 2020 zprávy hlavních mezinárodních organizací uváděly údaje o 690 milionech lidí trpících podvýživou a na druhé straně 650 milionech obézních lidí. Proto jsou navrhována různá opatření, jak se s udržitelnou výživou světové populace v různých regionech světa vypořádat. Na základě tří scénářů tato zpráva zkoumá potenciální střednědobé globální dopady snížení spotřeby cukru a tuku na potravinové systémy. Konstatuje, že dodržování doporučení Světové zdravotnické organizace by mělo očekávaný pozitivní vliv na výživu a potravinové zabezpečení a mělo by také pozitivní vliv na udržitelnost životního prostředí. Upozorňuje však i na potenciální negativní dopady (pokles příjmů) v rámci celého potravinového řetězce.

Mgr. Radek Stránský, Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

logo Agrární komora ČR

Delegáti 32. sněmu, konaného dne 25. 5. 2023, v Olomouci,
opětovně zvolili za svého prezidenta,
Ing. Jana Doležala více zde

Informace/fotografie z akcí a vystoupení prezidenta
naleznete zde a názorový sloupek zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz
Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


+420 296 411 180
sekretariat@akcr.cz
Mapa jak k nám

Cookies
Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2024 - AK ČR | vyroba-www.cz