Dopady změn ve výživě a vystoupení Velké Británie z EU – zprávy z OECD

InfoPoradenstvíPotravinářstvíVýživa vloženo: 04. 03. 2022


25.2.2022 - V listopadu 2021 byl OECD publikován dokument zabývající se dopady vystoupení Velké Británie z EU, v lednu 2022 vydalo OECD také publikaci o potenciálním dopadu změn ve výživě na potravinové systémy.

Trade impacts of the Trade and Cooperation Agreement between the European Union and the United Kingdom

V souvislosti s odchodem UK z EU došlo ke zhoršení podmínek vzájemné spolupráce v nejrůznějších rovinách včetně podmínek vzájemného obchodu. Nová analýza hodnotí obchodní dopady tohoto kroku podle podmínek dohody uzavřené mezi EU a Velkou Británií a podle nejhorších scénářů pro střednědobý horizont analýza očekává reálný pokles HDP v EU na úrovni 0,6 %. Dopady se však budou v jednotlivých členských zemích EU výrazně lišit – nejvíce postižené by se dle těchto scénářů bylo Irsko. Ve střednědobém horizontu hovoří odhady o poklesu britského exportu o 6,3 % a importu o 8,1 %. Od 1. ledna 2021 neexistuje automatická rovnocennost evropských a britských pravidel a zatím neexistuje ani dohoda, jak snížit zátěž spojenou s SPS kontrolami, které EU plně zavedla od 1. 1. 2021, zatímco Velká Británie pouze některé postupně v průběhu loňského roku. Vzájemná dohoda sice zajistila, aby domácí normy výrobků a technické předpisy pro několik vysoce regulovaných odvětví (např. bioprodukce, vinařství, farmacie) byly i nadále založeny na stejných mezinárodních referencích, ale pro širší průmyslové zboží dohody o vzájemném uznávání neexistují. Z důvodu netarifních opatření vykazují vyšší očekávaný nárůst obchodních nákladů vedle dopravních prostředků, textilu a oděvů též zemědělská a potravinářská produkce.


Potential impact of dietary changes on the triple challenge facing food systems

Odhady vývoje světové populace hovoří o cca 10 miliardách lidí kolem roku 2050. Dochází ke zvýšené spotřebě potravin na obyvatele (spojené často se zvýšenými environmentálními riziky) a ke změnám ve výživových vzorcích populace (stále více se konzumují kalorické potraviny náročnější na zdroje, jako jsou živočišné produkty a zpracované potraviny). Současně v roce 2020 zprávy hlavních mezinárodních organizací uváděly údaje o 690 milionech lidí trpících podvýživou a na druhé straně 650 milionech obézních lidí. Proto jsou navrhována různá opatření, jak se s udržitelnou výživou světové populace v různých regionech světa vypořádat. Na základě tří scénářů tato zpráva zkoumá potenciální střednědobé globální dopady snížení spotřeby cukru a tuku na potravinové systémy. Konstatuje, že dodržování doporučení Světové zdravotnické organizace by mělo očekávaný pozitivní vliv na výživu a potravinové zabezpečení a mělo by také pozitivní vliv na udržitelnost životního prostředí. Upozorňuje však i na potenciální negativní dopady (pokles příjmů) v rámci celého potravinového řetězce.

Mgr. Radek Stránský, Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

logo Agrární komora ČR

Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz
Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


+420 296 411 180
sekretariat@akcr.cz
Mapa jak k nám

Cookies
Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2022 - AK ČR | vyroba-www.cz