› Info › Poradenství › Potravinářství vloženo: 18. 10. 2021
15.10.2021 - Americký úřad pro potraviny a léčiva Food and Drug Authority vydal dne 14. října vodítka pro dobrovolné a časově omezené 2,5leté období pro snížení obsahu sodíku (soli) v celé řadě zpracovaných, balených i připravovaných potravin.
Cílí tedy nejen na producenty, ale i restaurační zařízení. Maximální hodnoty jsou navrženy tak, aby podpořily snížení průměrného denního příjmu sodíku amerického spotřebitele o více než 13 %, z přibližně 3 400 mg na max. 3 000 mg denně.
Sodík je v typické americké stravě hojně zastoupen, konzumace potravin s (mnohdy neúměrným) přídavkem soli je zcela běžná. Více než 70 % celkového příjmu pochází ze zpracovaných potravin a komerčně připravených pokrmů. Výše zmíněný průměrný příjem sodíku v USA značně převyšuje výživová doporučení na období 2020-2025, která doporučují osobám starším 14 let omezit spotřebu sodíku na 2 300 mg/den.
Limity Food and Drug Authority jsou navrženy i s ohledem na nezastupitelnou roli, jakou sodík a sůl hraje v procesu výroby potravin i jejich bezpečnosti.
Očekává se, že takto upravené limity povedou ke snížení počtu případů srdečních a oběhových onemocnění a úsporám v řádech miliard dolarů na zdravotní péči. FDA stanovila testovací období na 2,5 roku, po kterém bude opatření vyhodnoceno.
Zpracoval: P. Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C., petr_jezek@mzv.cz
Na dnes není v kalendáři žádné akce. Kalendář školních akcí ›
Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský
Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky