Novinky FAO - Potenciál zemědělsko-potravinářských systémů při řešení dopadů změny klimatu a dosažení „cíle 1,5 °C“

InfoPoradenstvíAktuální informace vloženo: 01. 02. 2024


26. 1. 2024 - Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) sehrála na nedávné klimatické konferenci OSN (COP28) v Dubaji klíčovou roli a zdůraznila zde zásadní souvislost mezi zemědělsko-potravinářskými systémy, řešeními v oblasti klimatu a naplňováním Pařížské dohody a cílů udržitelného rozvoje.

Jedním z klíčových bodů COP 28 bylo představení globálního akčního plánu FAO, komplexní tříleté strategie, jejímž cílem je eliminovat hlad a zároveň nepřekročit hranici růstu globální teploty o 1,5 °C stanovenou Pařížskou dohodou. Spojenými arabskými emiráty navržená deklarace o udržitelném zemědělství, odolných potravinových systémech a opatřeních v oblasti klimatu, kterou podpořilo 159 zemí včetně EU, posílila transformační potenciál zemědělství v reakci na změnu klimatu.

FAO se stalo zakládajícím členem organizace „Technical Cooperation Collaborative“ (TCC), jejímž cílem je zprostředkovat finanční podporu této deklaraci. Kromě toho byl zaveden Program podpory zemědělsko-potravinářského sektoru, na němž se podílí předsednictví COP28 (SAE), CGIAR, IFAD a Světová banka, s cílem usnadnit dialog a sdílení znalostí mezi tvůrci politik pro potravinové systémy odolné vůči změně klimatu. V rámci diskusí o „globálním vyhodnocení“ aktivit plynoucích ze zasedání Summitu OSN pro potravinové systémy (2021) byla uznána zásadní úloha zemědělsko-potravinářských systémů při adaptaci na změnu klimatu. Důraz FAO na integrovaná multisektorová řešení, jak je uvedeno v akčním plánu FAO, se promítl i do závěrečného textu.

Pozoruhodným úspěchem bylo spuštění Fondu ztrát a škod zejména pro nejvíce klimatickou změnou postižené státy. Zpráva FAO o ztrátách a škodách způsobených změnou klimatu v zemědělsko-potravinářských systémech potvrzuje naléhavou potřebu zvýšit financování pro zvyšování odolnosti. FAO dále vyjádřilo znepokojení nad klesajícím financováním zemědělsko-potravinářských systémů v oblasti klimatu, což vedlo k zahájení partnerství Food and Agriculture for Sustainable Transformation (FAST), které má za cíl překlenout nedostatek finančních prostředků do tohoto sektoru.

Významným příspěvkem FAO byla zpráva zabývající se potřebou snížit emise skleníkových plynů z globálních systémů živočišné výroby. Zpráva navrhla možnosti zmírnění dopadů a zdůraznila naléhavost intervence, která by měla zabránit předpokládaným emisím ve výši téměř 9,1 gigatun ekvivalentu CO2 do roku 2050.

(zdroj: FAO online 01/2024)

Ing. Martina Conti Nádvorníková, Odd. zahraničně obchodní spolupráce, MZe

logo Agrární komora ČR

Delegáti 32. sněmu, konaného dne 25. 5. 2023, v Olomouci,
opětovně zvolili za svého prezidenta,
Ing. Jana Doležala více zde

Informace/fotografie z akcí a vystoupení prezidenta
naleznete zde a názorový sloupek zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz
Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


+420 296 411 180
sekretariat@akcr.cz
Mapa jak k nám

Cookies
Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2024 - AK ČR | vyroba-www.cz