Otázky a odpovědi - COVID 19 a bezpečnost potravin

InfoPoradenstvíPotravinářstvíBezpečnost potravin vloženo: 21. 04. 2020


17.4.2020 - Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE) Evropské komise vydalo dokument, ve kterém odpovídá na nejčastější dotazy související se současnou pandemií způsobenou novým typem koronaviru (SARS-CoV-2).

Obsah dokumentu

1. RIZIKO INFEKCE Z POTRAVIN
1.1. Jaké je riziko infekce onemocněním COVID-19 z potravinářských výrobků?
1.2. Mohu jako provozovatel potravinářského podniku žádat od svých dodavatelů záruky, pokud jde o onemocnění COVID-19?
1.3. Jaké je riziko nákazy onemocněním COVID-19 z obalů potravin?

2. PRODUKCE POTRAVIN
2.1. Podniká zemědělsko-potravinářské odvětví kroky k zamezení kontaminace potravin, které produkuje nebo distribuuje, tímto virem?
2.2. Omezení volného pohybu osob může bránit kontrolám uplatňování hygienických opatření v potravinářských podnicích. Ohrožuje to bezpečnost potravin obecně?
2.3. Co se stane, když se onemocněním COVID-19 nakazí zaměstnanec potravinářského podniku?
2.4. V důsledku problémů s distribucí by mohl nastat nedostatek dezinfekčních prostředků na ruce. Jak lze tuto situaci řešit v potravinářském podniku?
2.5. Jak mohu jako provozovatel potravinářského podniku chránit své zaměstnance před nakažením?

3. POTRAVINY V OBCHODECH
3.1. Mohu se nakazit kvůli tomu, že s potravinami manipulovali lidé, kteří možná byli nakažení?
3.2. Jak mohu jako maloobchodník chránit sám sebe a své zákazníky před nákazou od jiných lidí v mém obchodě?

4. POTRAVINY DOMA
4.1. Mohu se nakazit konzumací některých potravin?
4.2. Můžeme my sami doma něco udělat pro to, abychom minimalizovali veškeré možné riziko spojené s přenosem viru způsobujícího onemocnění COVID-19 z potravin?
4.3. A co krmivo pro moje domácí zvíře? Jaké je riziko, že se moje domácí zvíře nakazí onemocněním COVID-19 z krmiva?

5. DOPORUČENÍ ČLENSKÝCH STÁTŮ


6. DALŠÍ ZDROJE INFORMACÍ

Dokument je možné dohledat v dalších jazycích.


Přílohy

COVID-19 a bezpečnost potravin: Otázky a dopovědi (DOCX, 67 KB)
COVID-19 and food safety (en) (PDF, 157 KB)

logo Agrární komora ČR

Delegáti 32. sněmu, konaného dne 25. 5. 2023, v Olomouci,
opětovně zvolili za svého prezidenta,
Ing. Jana Doležala více zde

Informace/fotografie z akcí a vystoupení prezidenta
naleznete zde a názorový sloupek zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz
Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


+420 296 411 180
sekretariat@akcr.cz
Mapa jak k nám

Cookies
Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2024 - AK ČR | vyroba-www.cz