› Info › Poradenství › Zemědělství a venkov › Živočišná výroba vloženo: 19. 12. 2023
18. 12. 2023 - Výsledkem projektu je odborná publikace Atlas svaloviny ryb v elektronické formě, která obsahuje popis ryb, jejich svaloviny a dále popis odlišení od podobných rybích druhů nebo skupin. Publikace byla po svém vyhotovení v českém jazyce přeložena do jazyka anglického.
Některé problémy v oblasti potravinové bezpečnosti a jakosti sahají až do oblasti primární produkce, projevují se nicméně až na konci potravinového řetězce, a to ve chvíli, kdy jsou finální produkty prodány spotřebitelům. Proto je důležité vždy být schopen vysledovat výrobek zpětně až ke zdroji, tj. zajistit tzv. sledovatelnost výrobku. Tento požadavek je legislativně zakotven v článku 58 odst. 1 nařízení Rady (ES) č. 1224/2009, kdy platí, že "aniž je dotčeno nařízení (ES) č. 178/2002, musí být všechny partie produktů rybolovu a akvakultury sledovatelné ve všech fázích produkce, zpracování a distribuce, od odlovu nebo sběru až po maloobchodní prodej".
Cílem projektu je zlepšení současného stavu v oblasti sledovatelnosti rybích produktů prostřednictvím vytvoření odborné publikace Atlas svaloviny ryb, která obsahuje jak popis ryby samotné, tak popis její svaloviny s důrazem na rozlišení jednotlivých druhů ryb, popř. skupin.
Soubor ke stažení (pdf, 73 kB)
Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský
Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky