Značka Klasa nově zdobí další řadu jedinečných a kvalitních výrobků od českých producentů 

InfoZprávyPotravinářstvíKvalita vloženo: 05. 03. 2025


Praha, 5. března 2025 – Už dvaadvacet let se setkáváte s logem Klasa na oceněných výrobcích pocházejících výhradně z České republiky. Toto prestižní označení kvality získala již řada skvělých výrobků a nově ji najdete například na nakládaných sušených rajčatech pomodoro moravia, sýrech Gabriely Janebové, ječných kroupách z Bílého mlýna či masných výrobcích od AB Bor.

Logo Klasa garantuje výjimečnou kvalitu a jedinečnost produktů, pakliže jde o srovnání s běžnými dostupnými výrobky. Značku Klasa uděluje ministr zemědělství vždy na tři roky, stále vysokou a nekolísající kvalitu kontrolují Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. Klasa je tak hodnotným ukazatelem a zárukou pro spotřebitele, kteří mají jistotu, že když přidají do nákupního košíku označený produkt, nakoupí za rozumnou cenu navýsost kvalitní výrobek. 

PRODUCENT

OCENĚNÝ PRODUKT

POMODORO MORAVIA s.r.o.

Nakládaná sušená rajčata San Marzano

Nakládaná sušená rajčata San Marzano – chilli

Nakládaná sušená rajčata San Marzano – italské bylinky

Nakládaná sušená rajčata San Marzano – jalapeňos

Nakládaná sušená rajčata San Marzano - 4 druhy pepře

Nakládaná sušená rajčata San Marzano – česnek bazalka

Nakládaná sušená rajčata San Marzano – česnek oregano

TŘI VĚŽE s.r.o.

BIO ručně vyráběné sušenky s levandulí lékařskou

AB BOR, s.r.o.

Anglická slanina

Dunajská klobása

Farmářská klobása

Farmářský bok z Čečkovic

ASPIUS, spol. s.r.o.

NEW YORK steak stařený

TOP ROUND steak stařený

BÍLÝ MLÝN s.r.o.

Ječné kroupy malé

Ječné kroupy střední

Ječné kroupy velké

GABRIELA JANEBOVÁ

JOGUŠKA

SLANÁ BABA JAGA

TVAROH TUČNÝ

ING. MICHAL ŠNEBERGR

Šumavské maso – kýta

Šumavské maso – plec

PETR LANDA

Krůtí tlačenka

Krůtí klobása se sýrem

NEMLÉKO, s.r.o.

Bacilli Matcha - Lemon


pomodoro moravia s.r.o.
Rajčata San Marzano nechává výrobce přirozeně sušit na slunci jižní Itálie a k jejich konzervaci je používá výhradně mořskou sůl. Výrobce se absolutně vyhýbá jakýmkoliv chemickým látkám, díky čemuž si rajčata uchovávají svou přírodní barvu, a hlavně svoji autentickou chuť. Tato rajčata jsou následně v Přerově nakládána do vybrané směsi koření a slunečnicového oleje, což jim dodává neopakovatelný charakter.

Nakládaná sušená rajčata San Marzano 
Nakládaná sušená rajčata San Marzano – chilli
Nakládaná sušená rajčata San Marzano – italské bylinky
Nakládaná sušená rajčata San Marzano – jalapeňos
Nakládaná sušená rajčata San Marzano - 4 druhy pepře
Nakládaná sušená rajčata San Marzano – česnek bazalka
Nakládaná sušená rajčata San Marzano – česnek oregano

Tři věže s.r.o.
V Levandulovém údolí je pěstována levandule lékařská v BIO kvalitě – ekologicky pěstovaná, nezatížená pesticidy. Místní BIO Levandule Chodouňská se vyznačuje vysokým obsahem přírodních BIO antioxidantů, antibiotik, antivirotik, antidepresiv a flavonoidů. Může používat značku GEO, neboť leží na vápencových mořích geoparku Barrandien.

Bio ručně vyráběné sušenky s levandulí lékařskou
Bio poctivě ručně vyráběné sušenky plné proteinů, vitamínů z BIO citrónu a vzácných látek levandule lékařské jsou výbornou svačinkou pro děti i dospělé. Zasytí bez pocitu těžkého žaludku.

AB Bor, s.r.o.
Společnost byla založena v roce 1993, kdy začala hospodařit na 600 ha pozemků a se 150 kusy hovězího dobytka. Důraz klade na farmaření v kontrolovaném ekologickém zemědělství na loukách a pastvinách, které nejsou ošetřovány ani hnojeny průmyslovými hnojivy. V roce 2017 se firma proslavila výrobou masných výrobků a bouráním masa. Nyní vyrábí a balí víc než 70 druhů výrobků. K výrobě nově oceněných produktů využívá výhradně vepřový bok z plemene topigs, který dodává Žihelský statek. V roce 2019 a v roce 2022 získaly některé zde vyráběné produkty rovněž ocenění Regionální potravina.
Anglická slanina
Maso se po vykostění naloží do roztoku složeného z vody a dusitanové solící směsi, kde se ponechá 7 až 14 dní prosolit, poté se dále zpracovává a klasicky tepelně upravuje. Následně se 24 hodin udí kouřem.

Dunajská klobása
Jednou ze složek přidávaných do výrobku je Žitavská paprika, která má výjimečnou chuť, vysokou kvalitu a nese chráněné označení původu. Posledním krokem poctivé výroby je zauzení studeným kouřem po dobu osmi hodin.
Farmářská klobása
Klobása je vyráběna z jednodruhového koření, používána je Žitavská paprika, která má výjimečnou chuť, vysokou kvalitu a nese chráněné označení původu. Výrobek se nechá 24 hodin prosolit, aby se prolnuly chutě, poté se narazí do střev a klasicky tepelně opracuje. Po vychlazení se zauzuje kouřem vytvořeným z pečlivě zvolených pilin s minimálním obsahem smolných pryskyřic.
Farmářský bok z Čečkovic
Po vykostění a stažení z kůže se maso naloží do roztoku složeného výhradně z vody a dusitanové solící směsi, kde se nechá 7 až 14 dní prosolit, poté se klasicky tepelně opracuje, přesune se do sušárny na 7dní a 24 hodin se zauzuje kouřem vytvořeným z pečlivě zvolené piliny s minimálním obsahem smolných pryskyřic.


ASPIUS spol. s r.o.
Společnost Aspius byla založena v roce 2002 jako velkoobchod s chlazeným a mraženým masem prémiové kvality. V roce 2008 byl postaven nový zpracovatelský závod podle moderních požadavků na zpracování potravin. Společnost má certifikaci IFS a pravidelně se účastní auditů a dosahuje vysoké úrovně hodnocení. Přináší na český trh nové trendy v balení, které je zaměřeno na úsporu obalů a zachování kvality surovin. Výrobce se zaměřuje na produkci a distribuci prémiového steakového masa, kvalitní drůbeže a delikates. Steaky jsou baleny technologií skin na papírovém tácku, díky čemuž je déle udržena kvalita a trvanlivost masa a ušetří až 75 % plastu oproti balení na plastovém tácku. 

NEW YORK steak stařený
Jde o prémiový kus steakového hovězího masa českého původu. Řez pochází z nízké roštěné s kostí, která je stařená minimálně 21 dní. Díky zrání je maso křehčí a díky jemnému mramorování tenkými tukovými žilkami je steak šťavnatý s výraznou hovězí chutí. 

TOP ROUND steak stařený
Výjimečný kus hovězího masa českého původu, stařený minimálně 21 dní přináší spotřebitelům nejen vynikající chuť, ale také výživové benefity, které uspokojí i ty nejnáročnější milovníky masa. Je výborným zdrojem kvalitních bílkovin. Má nižší obsah tuku a intenzivní vůni hovězího masa. Jde o atraktivní řez z vrchního šálu z kýty. 


Bílý mlýn s.r.o.
Mlýn v Nové Huti nedaleko Plzně, jehož historie sahá do 17. století, vlastní od září 2023 manželé Gašparovičovi, kteří pokračují v provozování mlýnské výroby. Ve mlýně vyrábí obilné vločky od roku 1974. Místní chloubou je výroba ječných krup tradiční technologií, a to výhradně z českého ječmene.

Ječné kroupy malé
Ječné kroupy střední
Ječné kroupy velké

Kroupy jsou opomíjený poklad české kuchyně, který nejen zasytí, ale dodá tělu vlákninu, vitamín skupiny B a další látky, jako je železo a hořčík. Po tepelné úpravě mají kroupy příjemnou oříškovou chuť. Výrobce využívá tradiční technologii, která zaručuje maximální zachování živin a jejich výbornou kvalitu. Na výrobu dohlíží a kontrolu provádějí zkušení mlynáři.

Gabriela Janebová
Gabrielu Janebovou alias Babu JAGU ze Sýrárny JAGA v Libici nad Cidlinou nedaleko Poděbrad vždy lákala ruční výroba a řemeslnost. S kravským mlékem čaruje už řadu let, v červnu 2021 si otevřela vlastní podnik. Přes týden ručně vyrábí široký sortiment dobrot, o víkendu své výrobky prodává na farmářských trzích. Nově uvedla do provozu samoobslužnou lednici v místě sýrárny s nonstop otevírací dobou.

JOGUŠKA 
Pomazánka z jogurtu, kterou si nejlépe vychutnáte na dobrém pečivu. Výborně se hodí také při přípravě těstovinového salátu či jako dip. Propojením s bílým kefírem získáte chutnou salátovou zálivku nebo marinádu na maso. Joguška je oblíbena pro svou decentní slanost díky použité mořské Maldonské soli.

SLANÁ BABA JAGA 
Kysaný mléčný nápoj inspirovaný tureckým Ayranem. Nápoj zasytí, osvěží a díky mořské Maldonské soli doplní minerály a ionty. Je to slaná varianta sladkých kysaných nápojů, která se těší velké oblibě. 

TVAROH TUČNÝ 
Výrobek potěší lahodnou smetanovou chutí a překvapí svou hladkou strukturou bez hrudek. Je opravdová radost z něj péct, dělat pomazánky nebo si ho dát na ovocné knedlíky. Úžasně se hodí také na brambory jako náhrada za klasický tvrdý tvaroh. 


Ing. Michal Šnebergr
Řeznictví a uzenářství Šnebergr je rodinná firma s osmdesátiletou tradicí. V Železné Rudě působí od roku 1993 a nabízí prodej masa a uzenin vlastní výroby jakož i řeznickou jídelnu. Vyrábí se zde široký sortiment výrobků řemeslné ruční výroby. Zpracovávané maso je z regionu porážky Měcholupské zemědělské a.s. Kvalita uzenin navazuje na výrobu kvalitních šumavských specialit s typickou chutí. 

Šumavské maso – kýta 
Šumavské maso – plec  

Šumavské maso je historicky tradičním produktem tohoto regionu vyrobeným s nejvyšší možnou pečlivostí. Vzniká tak dobře zauzený výrobek vyznačující se neopakovatelnou chutí


Petr Landa
Firma s obchodním názvem Uzeniny Beta působí na trhu od roku 1995. Společnost obdržela již řadu ocenění v mnoha soutěžích a hodnocení kvality. Úkolem týmu ve výrobě je zkoušet pravidelně nové věci, čehož výsledkem jsou nové a nové výrobky. V poslední době se společnost zaměřuje na uzeniny s krůtím masem, díky čemuž vznikly v sortimentu dva nové úspěšné výrobky: Krůtí tlačenka a Krůtí klobása se sýrem.

Krůtí tlačenka:
Libové krůtí maso je krájené na menší kousky s masovým vývarem, který je jen lehce solený a kořeněný, což výrobku umožňuje široké možnosti využití na pultech prodejen i na obložených mísách slavnostních rautů.

Krůtí klobása se sýrem:
Dlouholeté zkušenosti z výroby mnoha druhů klobás byly přeneseny i do tohoto produktu. K výrobě je používáno mezi konzumenty stále oblíbenější krůtí maso. Výrobek je bezlepkový, se sníženým obsahem soli a patří k nejvyhledávanějším produktům z nabídky společnosti.


Nemléko, s.r.o.
Společnost pod značkou Bacilli vyrábí sortiment v BIO kvalitě. Zpracovává́ ovoce, které následně odevzdává́ do rukou dobrých bakterií, aby jej za pomoci času obohatily a prohloubily jeho chutě. Maliny jsou pasírovány, zázvor lisován, rakytník odpeckováván. Tento náročný proces je na chuti poznat. 

Bacilli Matcha - Lemon   
Matcha je jemný prášek z mladých lístků zeleného čaje z Japonska. Společnost z ní vyrábí limonádu s bio citronovou šťávou ze Sicílie okořeněnou citronovou kůrou a doslazenou pouze jablečným koncentrátem. A to vše v BIO kvalitě. Podíl ovocné složky je 20 %. Nejsou používána barviva ani aromata. Limonáda má sediment, který dokazuje poctivost používaných surovin.


Kontakt:
Eva Češpiva 
tisková mluvčí 
E: press@szif.gov.cz  


Pro editory:
Národní značku kvality Klasa uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003 na návrh Hodnotitelské komise. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo Klasa slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. 

V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku Klasa na obalech celkem 918 produktů od 273 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.


Státní zemědělský intervenční fond (Fond) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době Fond administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Rozvoj venkova. Fond rovněž administruje národní značky kvality potravin Klasa a Regionální potravina. V současnosti má sedm regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení. 

Více informací naleznete na www.szif.gov.cz

logo Agrární komora ČR

Delegáti 32. sněmu, konaného dne 25. 5. 2023, v Olomouci,
opětovně zvolili za svého prezidenta,
Ing. Jana Doležala více zde

Informace/fotografie z akcí a vystoupení prezidenta
naleznete zde a názorový sloupek zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz
Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


+420 296 411 180
sekretariat@akcr.cz
Mapa jak k nám

Cookies
Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2025 - AK ČR | vyroba-www.cz